Top
De reis van de Alk
Nieuw
  • De reis van de Alk
12,50

De reis van de Alk voorjaars- en beursprijs: € 12,50 (tot 31 maart) daarna 14,95
Willem Hoogstrate

Het werd de eerste wereldreis met een Nederlands zeiljacht na de Tweede Wereldoorlog. Met een driekoppige bemanning zeilde de Alk rond de wereld, totdat een rif in de Rode Zee roet in het eten gooide. 'Stuurman' Willem Hoogstrate noteerde zijn ervaringen in een minutieus bijgehouden logboek. Watersportmedia heeft nu de hand kunnen leggen op het oorspronkelijke manuscript, bestaande uit bijna 500 pagina’s. Honderden aan boord van de Alk getypte pagina’s vonden hun weg naar de krantenredacties en tijdschriften. Uiteindelijk probeerde de bekende schrijver Anthony van Kampen van het reisverslag een handzaam boekje te maken. Daarbij is veel verloren gegaan.

Vlak na de oorlog in toen -voor zeilers- nog geheel onbekende havens beleeft de bemanning exotische avonturen. De -soms gespannen- verhouding tussen de drie bemanningsleden is voelbaar en op een typisch jaren 50 manier genoteerd. De voorbereiding van de reis en de uitrusting van het schip wordt ook gekenmerkt door de destijds gebruikelijke eenvoud. In dit e-boek vinden we de originele- en volledige tekst van al die pagina’s, ongecensureerd en met in de tekst alleen de correcties van de schrijver zelf.

Het verslag geeft een tijdbeeld waar we nu wel eens fronsend naar kijken. De kleurrijke beschrijvingen van de eigenschappen van de plaatselijke bevolking zouden nu beslist leiden tot een dispuut over het beeld van de auteur over de andersgekleurde medemens. Ook de avonturen op zee geven een verbijsterend beeld over het destijds gebruikelijke zeemanschap. De wijze waarop de bemanning met elkaar aan schip en navigatie werkt verschilt nogal van hoe het nu aan boord toegaat. De drie opvarenden heten dan ook ‘kapitein’, ‘stuurman’ en ‘meester’. De tijden veranderen en daarom hebben we de tekst geheel ongewijzigd gelaten. Immers, de lezers van nu hebben het recht om het beeld van ‘hoe het was’ ongefilterd te kunnen lezen. Gaat u met ons mee, naar avontuurlijk zeilen van meer dan een halve eeuw terug? Het is fascinerend om te zien hoe onze voorgangers hun avontuur beleefden. Het oceaanzeilen veranderde wel, maar de zee niet.


Artikelnummer: EWS 1002